Zo, dat was 'm dan alweer! Ik hoop dat jullie genoten hebben van de quiz en dat de vragen niet al té moeilijk waren! Hieronder volgen de antwoorden. Ik zal de scorelijst zo snel mogelijk komen posten!
Vraag 1
De hoogste bergtop van Europa is de Mont Blanc met 4810 meter. Hoeveel bergtoppen van 4000 meter en hoger zijn er in Europa?
Het goede antwoord is B. Europa heeft maar liefst 128 bergtoppen die hoger dan 4000m zijn.
Vraag 2
Dat de opwarming van de aarde geen grap is, weten we inmiddels allemaal. In de Alpen is global warming een serieus probleem in verband met het wintersporttoerisme en de verandering van het ecosysteem in de zomer. Met hoeveel graden stijgt de gemiddelde temperatuur in de Alpen tot het jaar 2100?
Het goede antwoord is B. Door de opwarming van de aarde zal de gemiddelde temperatuur in de Alpen stijgen met 2,0 graden.
Vraag 3
Met zijn 4478 meter hoge top, is dit een beruchte berg voor de echte bergbeklimmers.
Een paar feitjes op een rij:
De eerste alpinisten bedwongen deze berg op 14 juli 1865, en in 1871 was Lucy Walker de eerste vrouw die deze top aantikte. Ook stierven er meer dan 500 mensen op deze berg, vaak omdat zij ongetraind en zonder gids op pad gaan. Over welke berg hebben we het?
Deze gevaarlijk uitziende berg is de Matterhorn: antwoord B is dus goed.
Vraag 4
Iemand die ook op een berg gestorven is, is niemand minder dan ons aller @Otzi. In 1991 vond het echtpaar Helmut en Erika Simon tijdens een bergwandeling op de Ötztaler Gletscher een lichaam, wat eerst voor een ongevalsslachtoffer werd gehouden. Na onderzoek bleek dat het ging om een ijsmummie van minstens 5300 jaar geleden. Na afronding van het onderzoek kregen meerdere musea ruzie over wie Ötzi tentoon mocht stellen. Waar kun je Ötzi vandaag de dag bewonderen?
Het goede antwoord is C , in het Archeologiemuseum in Bozen, Italië.
Vraag 5
Iedere winter trekken veel Nederlands richting de Alpen om hun kunsten op de ski’s te laten zien. Toch is het aantal Nederlanders dat op wintersport gaat de laatste jaren minder geworden.
Hoeveel Nederlanders gingen er in 2016 op wintersport volgens het CBS?
Het aantal Nederlanders dat in 2016 op wintersport ging is 866.000. Antwoord C is daarmee het goede antwoord.
Vraag 6
Skiën kan je op veel plekken in de wereld. Toch gaan de meeste Nederlanders naar een vast land, waar ze al dan niet ieder jaar een ander skigebied opzoeken. Naar welk Alpenland gaan de meeste Nederlands naartoe op skivakantie?
Antwoord D is het antwoord op deze vraag. De meeste Nederlanders gaan naar Oostenrijk op skivakantie.
Vraag 7
Dat wintersport geen goedkope vakantie is, is algemeen bekend. Toch weerhoudt de prijs wintersporters er niet van om een weekje lekker te gaan skiën. Voor dit winterseizoen zijn de prijzen voor een 6-daagse liftpas met gemiddeld €10,64 gestegen ten opzichte van seizoen 2018/2019. Maar wat kost een 6-daagse liftpas in Oostenrijk gemiddeld?
Het goede antwoord is C . De gemiddelde prijs van een 6-daagse skipas in Oostenrijk is, schrik niet, €272,29.
Vraag 8
Als je begint met skiën, is het belangrijk dat je goed leert remmen. Anders eindig je namelijk zoals deze jongen:
Bij kinderen noemen we de remhouding ook wel de ‘pizzapunt’, maar wat is de eigenlijke naam van deze manier van remmen?
Deze manier van remmen noemen de de ploeg, of in het Duits ‘Pflug’. Het goede antwoord is A .
Vraag 9
Nu we het toch hebben over bepaalde houdingen, gaan we over naar het snowboarden. Hoe noem je het als een snowboarder met zijn linkervoet voor staat?
Een snowboarder die met zijn linkervoet voor staat, noemen we regular. De rechtervoet voor heet goofy. Het goede antwoord is D .
Vraag 10
Ook onze Koninklijke Familie bindt ieder jaar de latten onder, en nergens anders dan in het mondaine skigebied Lech am Arlberg. Zij komen al sinds 1959 in het prachtige wintersportdorp, waar zij traditiegetrouw poseren voor de jaarlijkse fotoshoot. Dat de Oranjes natuurlijk niet in zo maar een hotel of appartement zitten, moge duidelijk zijn. Maar in welk hotel verblijven zij eigenlijk?
Onze Royals verblijven in Gasthof Hotel ‘Post’, antwoord B dus.
We gaan het nog even hebben over de Duitse taal! Wie heeft er vroeger niet uren zitten zwoegen op die verrückte Duitse woordjes?
Vraag 11
Dat Duits niet de meest sexy taal ter wereld is, moge duidelijk zijn, jawohl. Toch spreekt een aardig aantal mensen op deze aardbol deze prachtige taal.
Hoeveel mensen op de wereld spreken Duits?
Ter wereld spreken er 120 miljoen mensen deze wunderschöne taal. Daarmee is antwoord B het enige juiste.
Vraag 12
“Wo ist das Bahnhof?” Huh, wat? Bahnhof? Wat bedoelt een Duitser als hij zegt “Ich verstehe nur Bahnhof!”
Als een Duitser dit zegt, bedoelt hij dat hij er niks van begrijpt. Antwoord C dus.
Natuurlijk moet er op wintersport ook goed gegeten worden, je bent namelijk de hele dag in beweging! De volgende vragen gaan dan ook over al het heerlijks wat je kunt krijgen op en rond de piste!
Vraag 13
De Wienerschnitzel, welke wintersporter kent hem niet? Vaak zijn de schnitzels zo groot dat ze niet eens op je bord passen… Gebakken in boter en met een heerlijk krokant laagje. Lekker met een schijfje citroen erbij… Het water loopt uw quizmaster in de mond. Lekker, zo’n vette schnitzel, maar hoeveel calorieën bevat de gemiddelde Wienerschnitzel (250 gram) eigenlijk?
Een Wienerschnitzel van 250 gram bevat maar liefst 551 calorieën. Dat is even schrikken hè? Het goede antwoord is B.
Vraag 14
Dat het eten op wintersport niet altijd gezond is, weten we nu wel. Een echte klassieker onder wintersporters is het gerecht ‘Kaiserschmarrn’. Het perfecte gerecht voor tussen de middag én je legt ook nog eens een goede bodem voor de après-ski. Wat is Kaiserschmarrn?
Kaiserschmarrn zijn grove stukken Oostenrijkse pannenkoek, het liefst geserveerd met een flinke schep appelmoes en lekker veel poedersuiker eroverheen. Om het af te maken nog een schijfje sinaasappel en eet smakelijk! Het goede antwoord is C . Voor de liefhebber een foto van dit heerlijke gerecht.
Vraag 15
Allemaal leuk en aardig dat gesnaai op de piste, maar die fancy skibroek zit aan het einde van je wintersport toch nét even iets strakker dan op de eerste dag. Veel wintersporters gaan zich helemaal te buiten aan al dat lekkers (en nee, dan heb ik het niet over de skileraar), want ze bewegen toch de hele dag? Dan volgt hier de vraag: hoeveel calorieën verbrand een gewone skiër van 70 kg per uur? Onder gewone skiër verstaan we iemand die relaxed van de piste komt en zich af en toe inspant op een mooie rode of zwarte piste.
Het goede antwoord is B . Je verbrand gemiddeld 490 calorieën met een uurtje skiën. Oftwel, die vette Wienerschnitzel van vraag 11 heb je niet in één uurtje verbrand…
Na een heerlijke skidag is het natuurlijk tijd voor après-ski! Kom pak je lasso maar, zo vangen cowboys indianen! Hoog in de bergen staat een hutje, jodelajodelajoehoehoe! UND JETZT EIN SCHNAPS!
Vraag 16
Dat Nederlandse wintersporters niet vies zijn van een drankje, is algemeen bekend. Liters bier, cola-weizen, heiβe Schocko mit Rum gaan er altijd wel in bij onze landgenoten. Welk drankje zie je op de bovenstaande foto?
Het goede antwoord is A . Het is een perenschnapps, met een klein peertje in het glas geserveerd. Over hoe je deze schnapps drinkt, zijn de meningen verdeeld. Drink je de schnapps met het peertje nog in het glas, of haal je die er van te voren uit? Laat je mening achter in de comments.
Vraag 17
De dag zit erop en het is tijd voor de après-ski! Lekker in je zweterige skipak de bar in. Oja, je hebt die verrekte skischoenen nog aan! Achja, giet er drie halve liters in en je merkt er niks meer van. Proost!
Afgelopen januari kon er gestemd worden voor de beste après-ski bar van Oostenrijk! Gestemd worden kon op 65 bekende après-ski bars, en enkele duizenden wintersporters brachten hun stem uit. Welke bar won deze verkiezing?
Deze verkiezing is gewonnen door de Gerry’s Inn in Westendorf, antwoord D dus.
Vraag 18
Dat een knappe skileraar velen het hoofd op hol brengt, is geen verrassing. Voor het eerst op skiles bij die knappe man of vrouw, en HO, opeens kan je niet meer remmen. Elegant val je in de armen van de skileraar en de rest is kan zo een Bouquetreeks-boekje in… Dat het in de meeste gevallen bij een spannende fantasie blijft, zeggen we er maar even niet bij. Dit brengt mij op de volgende vraag. Hoeveel procent van de Nederlanders geeft aan wel eens seks gehad te hebben op de piste?
Antwoord C, maar liefst 20% van de Nederlanders heeft wel eens seks gehad op de piste. Uw quizmaster is er daar één van.
Vraag 19
Om deze quiz in stijl af te sluiten, gaan we het nog héél even hebben over ongelukken op de piste. Veel vakantiegangers raken gewond op de piste, en worden dan opgehaald met ‘de banaan’, of als de verwondingen erger zijn, met de helikopter. Als de patiënt niet in staat in om met eigen vervoer naar Nederland te gaan, werd de gipsvlucht ingezet. Omdat steeds meer gewonden met een reguliere vlucht of treinvervoer naar Nederland gestuurd werden, is besloten de gipsvlucht af te schaffen. Toch werd afgelopen week besloten de welbekende gipsvlucht nog één keer te laten vliegen in verband met de vele ongevallen in de krokusvakantie. Hier komt dan de allerlaatste vraag van deze winterse quiz: wanneer vloog de laatste reguliere gipsvlucht vanaf Innsbruck naar Rotterdam?
In 2017 vloog de laatste reguliere gipsvlucht, antwoord B dus.