Vraag 1:
-13,5 graden Celsius
Vraag 2:
Oké ik geloof in jullie. Makkelijke vraag. In welk jaar werd de laagste etmaal gemiddelde temperatuur een buurland van Nederland, namelijk België gemeten?
1942
Vraag 3
Sims kunnen op veel verschillende manieren sterven in dit spelletje, de meest bekende is het weghalen van de ladder bij het zwembad. Die arme sims moeten veel doorstaan voor ons vermaak. Op welke manier kan een Sim in sims 4 niet sterven?
Door buiten te staan tijdens een meteorietenregen
Vraag 4
Als een Viking op een bepaalde manier stierf, kwam hij Walhalla binnen. Oftewel de zaal der gevallenen. Hier dineerde hij met de goden en vocht hij elke dag ter voorbereiding op Ragnarok. Hoe kwam je als Viking eigenlijk Walhalla binnen?
Als je stierf tijdens een gevecht
Fun fact: oudere mannen gingen juist mee met de rooftochten en andere gevechten zodat ze naar Walhalla konden
Vraag 5:
De Vikingen zijn vooral bekend van hun rooftochten. Deze rooftochten begonnen in 793 met het plunderen van een klooster op een eiland toebehorend aan het huidige Engeland. Op welk eiland vond het begin van de rooftochten plaats?
Lindisfarne
Vraag 6:
Over oorlogen gesproken, hoe lang duurde eigenlijk de kortste oorlog?
38 minuten
Engels-Zanzibarese Oorlog
Vraag 7:
Niet alleen Vikingen zijn berucht vanwege hun geweld. Er is een diersoort die een land heeft verslagen in niet Ă©Ă©n, maar twee oorlogen. Om welk diersoort gaat het?
De emoe
Al zou een Shetland pony ook een heel leger kunnen verslaan gok ik.
Vraag 8:
Een ander bijzonder dier is de koe. Deze dieren komen bijna over de hele wereld voor en werden ongeveer 10,500 jaar geleden gedomesticeerd. Toch weten we nog niet alles over deze loeiende ladies. PhD student Alexandra Green deed onderzoek naar koeien en ontdekte iets bijzonders aan de bonte Bertha’s. Waar kwam ze achter?
Koeien loeien in verschillende tonen om hun emotie te tonen
De rest van de feitjes waren waar, maar niet ontdekt door Alexandra Green.
Vraag 9:
In 101 Dalmatiërs kon je door de gevlekte puppies het bos niet meer zien. Hoeveel vlekjes werden er ongeveer getekend bij het maken van deze tekenfilm?
6,5 miljoen
Vraag 10:
Vic de vitaminevreter zal er dol op zijn: mandarijnen. Deze vrucht zit namelijk boordevol met vitamines en is het lekkerst tussen november en maart. Hoeveel kilo mandarijnen werkt een Nederlander gemiddeld weg?
4
Vraag 11:
De streepjescode is bedacht door Norman Woodland en is in 1974 geĂŻntroduceerd in een supermarkt in Ohio. Nu is de streepjescode niet meer weg te denken uit het supermarktlandschap. Wat is eigenlijk het eerste product met een streepjescode dat werd gescand?
een pakje kauwgum
Vraag 12:
We blijven nog even bij eten. Boerenkool is een typische groente die je in deze koude wintermaanden eet. Wat gebeurt er eigenlijk met de boerenkool dat nog op het land staat als het vriest?
De boerenkool wordt zoeter
Vraag 13:
De luchtvaartmaatschappij American Airlines wilde op de kleintjes letten. In 1987 bespaarde deze maatschappij 40.000 dollar. Hoe kregen ze het voor elkaar om dit bedrag te besparen?
Door 1 olijf weg te laten uit het slaatje geserveerd in de eerste klasse
Vraag 14:
Dit geluidsfragment is getiteld “Daddy’s car” en is geïnspireerd op de Beatles. Wat is er zo bijzonder aan?
Het is gemaakt door kunstmatige intelligentie
Vraag 15:
Liedjes zijn wel vaker geĂŻnspireerd op het werk van andere muzikanten. Sommige artiesten gebruiken samples van andere nummers in hun eigen nummer. Zo ook Vanilla Ice met Ice Ice Baby. Welk nummer werd gesampled in Ice Ice Baby?
Queen – Under Pressure
Vraag 16:
Waar is het woord muziek eigenlijk vanaf geleid?
Het Griekse woord voor kunst van de Muzen
Vraag 17:
We keren even terug naar Nederland. Wlke plek ligt het verst van alle beschaving af in Nederland?
Rottumerplaat
Zou ik Rotterdam ook goed rekenen? Het liefst wel.
De Cryodrakon, ook wel bevroren draak van het noorden is een pterosaurus die zo’n 77 miljoen jaar geleden leefde. Wat is er zo bijzonder aan deze dino?
Hij had een spanwijdte van 10 meter en was daarmee zo groot als een klein vliegtuig
Vraag 19:
We zijn bijna klaar! Wanneer verscheen de oudste smiley die we kennen eigenlijk?
1648
Het was waarschijnlijk een onbedoelde, maar we tellen hem gewoon mee.
Vraag 20:
Emoticon, smiley, emoji, het lijkt allemaal een pot nat. Er is echter een verschil: een emoticon is een typografisch symbool en een emoji is een pictogram. Uit welk land komt de maker van de allereerste emoji?
Japan