Duurzaam reizen

Nooit meer vliegen? Per kameel door Mongolië? Op zoek naar duurzame accommodaties? Dit topic is voor al je tips en ervaringen over duurzaam reizen. Wat dat is, mag je zelf invullen. Specifiek denk ik aan:

  • tips voor treinreizen en het boeken van treintickets
  • andere alternatieven voor het vliegtuig
  • leuke bestemmingen in Europa (voor Nederland is er al een apart topic)
  • tips voor het beperken van je milieuimpact ter plekke
  • tips voor duurzame activiteiten (ervaring met AirBnB Social Impact experiences?)
  • enz.

Brand los!

10 likes

Behalve interrailvakanties en autokampeervakanties heb ik niet echt veel duurzame reisjes gemaakt geloof ik. :face_with_hand_over_mouth: Maar zal toch even aftrappen.

Voor duurzame accommodatie kun je letten op het Green Key-certificaat:

1 like

Leuk topic! Mijn vriend en ik willen niet meer vliegen (misschien dat we ooit een uitzondering maken als het met groene energie kan, maar denk de komende jaren sowieso nog niet) dus we gaan altijd op een andere manier op vakantie! Ergens denk ik wel: ja, pff moeilijk en het is sneller en goedkoper om met het vliegtuig te gaan, maar dan bedenk ik me dus dat het echt een manier is om als individu te besparen. Een vlucht van Rome naar Amsterdam staat gelijk voor 7 maanden vegetarisch eten (zoiets dan).

Een paar jaar geleden zijn we met de bus naar Zweden geweest en hebben we daar een 10-daagse kanotocht gedaan en ook wild gekampeerd. Ik zou de bus niet per se aanraden, maar met de trein is het ook goed te doen volgens mij!

Vorig jaar zouden we eigenlijk gaan interrailen met een groep, maar dat ging natuurlijk niet door. En dit jaar gaan we naar Duitsland, eerst een paar nachten in een AirBnB en daarna gaan we een wandelroute doen en slapen we onder andere in een bio-hotel in Schmilka. Het hele dorpje is gericht op bio, er is een bio restaurant en een bakker. Ben heel benieuwd.

Wat ook leuk is, is kamperen bij de boswachter. Dat is volgens mij niet gecertificeerd, maar het zijn wel simpele campings waar rekening wordt gehouden met de natuur.

12 likes

Dit lijkt me zo leuk en wil ik echt graag een keer in een zomer doen:

Door Zwitserland met de trein!

Met deze variant hoef je niet aaneensluitend je reisdagen te plannen, ideaal voor een rondreis

8 likes

Oh nice! Een topic waarvan ik niet wist dat ik m nodig had!

Ik en mijn partner hebben ook de keuze gemaakt ook niet meer te vliegen (tenzij bij hoge uitzondering: ik heb familie in Amerika wonen, en als we uitgenodigd worden voor een bruiloft daar gaan we wel die kant op…)

We zijn van plan onze volgende reis via https://www.treinrondreis.nl/ te boeken. Al gaat dat dit jaar door omstandigheden waarschijnlijk nog niet lukken.

1 like

Op NL1 is nu; 3 op reis special.

Leuk topic! Iemand een idee voor een bestemming die goed per trein te bereiken is waar je kunt golfsurfen?

Bij interrail hoeft dit ook niet. Dus daar kan je ook nog naar kijken.
Zwitserland is echt wel mooi hoor. Maar zo duur.
Mocht je van beesten houden, in Saas Fee heb je vrij makkelijk bereikbare vrij tamme marmotten.

1 like

De treinen in Zwitserland zijn echt top!

Ik ben anderhalf jaar geleden met de kerst naar Italië gegaan met de trein met de interrail, via Zwitserland heen en via Oostenrijk en Duitsland terug. Dat was wel echt een aanrader. Vooral de Bernina express vanaf Chur was echt heel mooi. Ik wil die ook nog een keer in de zomer doen.

3 likes

Ik ben een paar jaar terug met de trein van Londen naar San Sebastian geweest. Ja het duurde een hele dag, maar ik zou het zo weer doen. (Behalve dat ik van Parijs naar Bordeaux moest staan omdat de trein overvol was).

Zwitserland staat bij mij ook op de lijst.

En de nachtrein van Parijs naar Italie en daar weer local treinen nemen.

Ik hoop echt niet dat de Eurostar failliet want dat maakt het moeilijker.

En Londen - Dublin kan schijnbaar ook met de trein (en ferry en stukje bus), dus wil ik in de zomer een oud collega bezoeken.

Ah scheiss ik weet dat ik zelf een duurzaam reizen topic wel zag zitten maar ik kwam een artikel tegen over het voederen en lokken van wilde zeedieren en ik vind het beter hier passen maar eigenlijk ook belangrijk dat iedereen het leest.
Oh well, wilde dieren zijn mega gaaf en ik snap helemaal dat iedereen een experience en insta foto’s en alles wil met ze.
Maar voor dierenwelzijn is dat dus echt heel slecht. Doe het niet.
En niemand doet meer dingen met tijgers en olifanten (tenminste dan ben je wel echt een lul inmiddels) dus hopelijk ook niet meer met dolfijnen, schildpadden, haaien en alles.

4 likes

Nou was het maar zo’n feest :sob:

Ik snap echt niet dat er nog mensen bestaan die dit niet inzien.

Nu voel ik me echt schuldig over mn marmotten en eekhoorns. Hamsters niet want die voer ik niet en daar kom je niet dichtbij maar die andere 2 wel. Maar de marmotten wonen gewoon op een makkelijk bergstukje en gaan echt wel naar binnen als ze geen zin hebben. En de eekhoorns komen gewoon op je af. Waarschijnlijk omdat ze gewend zijn dat mensen eten hebben. Maar in hoeverre is dat nu nog slecht?

Nou als je het mij vraagt vind ik het voeren van wilde dieren altijd slecht omdat ze wennen aan mensen en voer krijgen en daarom niet-natuurlijk gedrag gaan vertonen.

Dus ook eekhoorns en marmotten voeren vind ik uit dierenwelzijn niet ok.
Maar mensen hebben nu eenmaal de neiging om dieren te antropomorfiseren enzo dus er zijn sowieso teveel mensen die het wel doen.

@Qwerty123 :open_mouth: maar dan kan het je of echt geen reet schelen of heb je echt onder een steen geleefd… misschien als je naar een “olifanten opvang” gaat… maar dan nog…

Maar deze zijn het denk ik al jaren gewend. Wie misschien wel generaties van die beesten lang. Als je dan zou stoppen zouden ze t dan wel overleven?
En dat niet natuurlijk gedrag klopt wel. Die marmotten kon je aanraken. En de eekhoorntjes gebruiken je als boomstam. Tenminste eentje, die had ook gewoon gek kunnen zijn natuurlijk.

Ik weet niks van surfen maar Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje zijn denk ik goed te doen, met een beetje geluk in één dag! Of anderhalf, met een boemeltrein of een bus voor het laatste stuk.

Kwam ook dit tegen: Op surfvakantie met de trein: surfen tijdens jouw interrail vakantie | SurfaWhile

1 like

Ja precies eerste ook wel vrees ik. Of wat dacht je van plezier jacht dan. Walgelijke mensen toch.

1 like

Ja sowieso dieren doodmaken die je niet gaat opeten vind ik deplorable. En helemaal een half tamme leeuw schieten die op je af loopt omdat ie denkt dat je m eten komt geven.
Dan ben je echt een zielig excuus voor een human being.

Wat denken jullie: ik wil naar Noorwegen maar ik wil eigenlijk niet vliegen. Zit allerlei alternatieven te vergelijken maar het is allemaal heel erg onhandig / lang / duur. Nu is 1 van mijn opties om mee te gaan met een vrachtschip. Lijkt me best eens een leuke manier om te reizen, en hoewel het lang duurt om er zo te raken, moet ik dan ten minste niet over te stappen en onderweg nog ergens overnachten, toch nog een ferry moeten halen etc. Je krijgt onderweg ook gewoon een bed en eten Enzo.
Maar ik twijfel hoe ‘duurzaam’ dit is? Vraag me af of zo’n schip niet erg vervuilend is. De passagiers zijn een extra, dus of er passagiers betalen of niet, ze varen die route toch.

Een schip is helemaal niet duurzaam maar inderdaad als extra passagier maakt het weinig uit. Heb een artikel gelezen van een vrouw die dit deed en je moet wel flexibel zijn want ze kunnen het cancellen, het duurt ook lang natuurlijk.